logo

“Поход за Свобода” във Варнa


Най-мащабната информационна кампания против трафика на хора - Walk For Freedom – „Поход за свобода”, се проведе във Варна на 14-ти октомври, събота, от 11 ч. с начална точка Фестивалния и конгресен център. След това шествието продължи по бул. „Княз Борис I“ и завърши на площад „България“. Инициативата е част от събитията по повод 18-ти октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора. Организатор е фондация “А21 България”, съвместно с Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), дирекция „Превенции“ към Община Варна, подкрепени от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ).

Поход за Свобода: Ежегоден глобален ден за повишаване на информираността и действие на местно ниво в борбата срещу трафика на хора.Походът се провежда в един конкретен ден през м. октомври (тази година на 14октомври), в един конкретен час по цял свят, което позволява събитието да бъде комуникирано като глобално, мащабно и с лавинообразен ефект. В колона, един зад друг, участниците (около 130 ученици от училищата, в които има разкрити УПК; студенти от варненските университети, преподаватели и професионалисти с активна гражданска позиция“) извървяха мълчаливо, символичното разстояниев подкрепа на борбата с едно от най-сериозните глобални престъпления – трафика на хора. Събитието е със застъпнически характер и цели да покаже, че в нашия град има хора, които са наясно с проблема и не са съгласни с бързо растящата статистика за хора, живеещи в робство.

Поход за Свобода е събитие за глобална мобилизация, обединяващо десетки хиляди хора, правещи милиони стъпки, в стотици градове из целия свят. Вървяхме, за да прекъснем съществуването на робството и да го разтърсим из основи, с всяка една наша стъпка. Чрез провеждането на този Поход подкрепяме дейността на фондация А21 - глобална неправителствена организация, която се бори с трафика на хора в България и по цял свят.

Целта на Похода е да насочи общественото и медийно внимание към проблема със съвременното робствои да информира хората за Националната телефонна линия за борба с трафика на хора - 0800 20 100. Жителите и гостите на град Варна станаха свидетели на нещо нестандартно и различно, с помощта на което да се обърне внимание към проблема с трафика на хора, към мащабите на търговията с човешки съдби, в посока превенция и повишаване информираността на обществото.