logo

Пловдив отбелязва Международния ден за безопасен интернет


По повод Международния ден за безопасен интернет Местната комисия за борба с трафика на хора, гр. Пловдив съвместно с Областния съвет на Български Червен кръст, гр. Пловдив и Български младежки Червен кръст, гр. Пловдив организират конкурс на тема: „Уловките в Мрежата”.

В конкурса ще вземат участие ученици от I–IV клас на НУ „Петко Славейков”, гр. Пловдив. Децата ще представят рисунки по темата, а жури ще определи победителите, които ще получат различни предметни награди.

Целта на инициативата е да се повиши интернет културата сред децата. Голяма част от тях от ранна възраст използват глобалната мрежа за различни цели - информативна, развлекателна, образователна. Но в мрежата се крият и много рискове за тях, сред които и въвличане в трафик на хора. Условията на дистанционно обучение и изолацията допълнително улесняват трафикантите по линия на профилиране на потенциални жертви, както набирането и експлоатирането им.

Според данни на УНИЦЕФ всеки трети интернет потребител е дете. Международният ден за безопасен интернет се отбелязва за пръв път през 2004 г. по инициатива на Европейската комисия, като годишно над 200 държави се включват в него с различни инициативи.