logo

Стартира Viber бот за превенция на домашното насилие в България


Фондация Future Perfect разработи Viber бот за превенция на домашното насилие в България, на име “Силна”. Той може да бъде открит на адрес: https://chats.viber.com/silna или като потърсите “Силна” в приложението Viber за Android, iOS и десктоп компютри. Чрез Viber ботът е достъпен за над 90% от всички смартфон потребители в страната.

“Силна” предлага съвети за безопасност, бърз достъп до денонощните телефонни линии и контакти на всички центрове в България, където хора, пострадали от домашно насилие, могат да потърсят защита.

Чрез бота всички Viber потребители могат да се осведомят за своите права в случай, че пострадат от насилие, какви са конкретните стъпки за подаване на молба за защита и къде да потърсят спешна медицинска помощ на територията на Столична община. Чрез “Силна” могат да бъдат намерени и образователни материали за цикъла на домашното насилие, какви форми на насилие съществуват, каква отговорност носи извършителя и какви действия би предприела полицията, след като бъде подаден сигнал за домашно насилие.

Проблемът с домашното насилие е особено изострен по време на пандемията от COVID-19. Сигналите за престъпления, свързани с домашно насилие в София, са се увеличи двойно през 2021 г. спрямо 2019 г., преди началото на пандемията, по данни на Софийската районна прокуратура. Според същия отчет през първата половина на 2021 г. петима души са осъдени ефективно заради акт на домашно насилие и вече излежават присъдите си в затвор. От началото на пандемията от COVID-19 горещите телефонни линии също отчитат в пъти по-голямо натоварване от сигнали за домашно насилие.

Далеч не всички случаи на домашно насилие се докладват на органите на реда или това се случва само в драстични ситуации с тежки физически травми и заплаха за здравето и живота на пострадалите.

“Силна” цели да помогне на повече хора да се предпазят от домашно насилие и да защитят живота, здравето и правата си.

Проектът е финансиран от програма “Социални иновации” на Столична община. Фондация Future Perfect е учредена през 2020 година от Милена Едвиг и Андриан Георгиев, които имат дългогодишен опит в комуникационната индустрия.