logo

Младите плевенчани казаха „Не!“ на трафика на хора с шествие и концерт


Тази събота плевенчани за втори път се включиха в най-мащабната акция против трафика на хора - Поход за свобода. Посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора - 18 октомври, инициативата събира в най-близката до тази дата събота граждани с активна обществена позиция, партньори и съмишленици в борбата с трафика на хора, и има за цел да обърне вниманието на българите към огромните мащаби на това престъпление. В глобалната акция тази година се включиха 450 града в над 50 държави по цял свят. В България това са 25 града. Тя се организира от „А21“ - глобална неправителствена организация с представителства в 12 държави по целия свят, която съществува и в България вече 7 години. Фондацията поддържа Националната телефонна линия за борба с трафика на хора, която приема сигнали за случаи на трафик на хора денонощно и безплатно на телефон 0800 20 100.

Плевен участва за втора поредна година в Похода за свобода. Организатори тук са Местната комисия за борба с трафика на хора и Български младежки червен кръст - Плевен, ръководен от Габриела Хитова, който участва с 30 доброволци, и фондация „А21“.

Много по-масов от миналата година беше Походът за свобода в Плевен - с над 130 младежи, ученици от ПГТ „Алеко Константинов“, ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“, ПГРТО, СУ „Иван Вазов“, ПГМЕТ, ДФСГ „Интелект“, МГ „Гео Милев“, ПГЛВ „Александър Стамболийски“, ПГПЧЕ, водени от техните преподаватели, над 15 човека. Включиха се също ученици Спортно училище“Георги Бенковски“, ОУ "Цветан Спасов", НУ "Единство", НУ "Патриарх Евтимий", студенти от Медицински университет - Плевен, деца от Център за настаняване от семеен тип "Приятели" в жк "Сторгозия", граждани. Сред участниците бяха и 30 доброволци от Български младежки червен кръст - Плевен. 80 от тях, колкото бяха тениските, предоставени ни от „А21“, бяха облечени в черни тениски с надпис „Днес още има робство“. Участниците издигнаха плакати с послания: „Днес има повече роби откогато и да било в човешката история“, „Само 1% от жертвите на робство се спасяват“.

Мълчаливото шествие беше водено от председателя на Местната комисия за борба с трафика на хора, зам.-кмета Стефан Милев. То тръгна от сградата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“. Участниците преминаха през пешеходната зона и площад „Възраждане“ и спряха в центъра на Градската градина.

На финала на Похода, пред Оркестрината в Градската градина се състоя концерт с изпълнения на млади таланти: Кристияна Стоянова, класическа китара, певиците Марина Бадева и Александра Илиева, рецитаторите от театрална студия "Маска" при МГ "Гео Милев" Биляна Михова, Тони Христова и Радослав Тодоров, и момичетата от танцов състав "Алеко пее и танцува" към ПГ по туризъм „Алеко Константинов“, с ръководител Зорница Борисова. Водещ на концерта беше единайсетокласникът от ПГЕХТ, Цветан Цветанов.

В слънчевия ден пешеходната зона в центъра на града беше пълна с хора и доброволците на МКБТХ - Плевен раздадоха над 300 брошури и листовки по темата трафик на хора.

Участници, граждани и зрители на концерта научиха, че България продължава да е страна източник на жертви на трафик, а според последния доклад на ЕК за напредъка в борбата с трафика сме сред петте държави основни източници на пострадали от престъплението в ЕС. Смята се, че днес в света над 40 милиона души са жертви на трафик на хора, или т.нар. съвременно робство. Това е най-голямото по брой жертви робство, известно в човешката история. Трафикът има много и различни лица, форми и признаци. Но сред най-често срещаните форми са принудителен труд, робска зависимост заради дългове, принудителен брак, сексуална експлоатация, продажба и експлоатация на деца и бебета, насилствена просия, отвличане на хора. Никой не е застрахован от попадане в трафик на хора.

Затова призивът на секретаря на МКБТХ - Плевен, Иванка Ватева към младежите беше да бъдат умни, предпазливи, разсъдливи, да се информират, да се образоват и да разпространяват наученото сред връстниците си, сред близки и приятели.