logo

В СОФИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „ПУБЛИЧНО-ЧАСТНОТО ПАРТНЬОРСТВО В БОРБАТА С ТРАФИКА НА ХОРА: КАК ПРАВИТЕЛСТВОТО И БИЗНЕСЪТ СЕ СПРАВЯТ С ТРАФИКА НА ХОРА ВЪВ ВЕРИГИТЕ ЗА ДОСТАВКИ“


Посолството на Великобритания в София и Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) организират съвместно международна конференция на тема „Публично-частното партньорство в борбата с трафика на хора: Как правителството и бизнесът се справят с трафика на хора във веригите за доставки“. Събитието ще се проведе на 26-ти септември 2019 г. в хотелХилтън. 

В глобализираната икономика, характеризираща се със сложни вериги на доставки, могат ли потребителите да бъдат сигурни, че стоките или услугите, с които се сдобиват, не са произведени от жертви на трафик?

През 2015 г. Обединеното кралство прие новаторско законодателство, което изисква търговските субекти, опериращи в кралството, с международен оборот от 36 млн. лири стерлинги, да публикуват всяка година актуално изявление по отношение на съвременното робство (трафика на хора). Националната комисияежегодно поставя акцент върху превенцията на трафика на хора с цел насилствен труд, с оглед че страната ни е засегната от тази форма на престъплението.

България доставя много от продуктите и суровините, съставна част от международните вериги за доставки в цяла Европа - особено в текстилния сектор. В този контекст е важно бизнесът да се придържа към световните стандарти за недопускане на експлоатация.

Конференцията ще предостави възможност за обмен на международен опит и дискусия между местната и централната власт, специалистите по обществени поръчки, доставчиците, синдикатите и бизнес асоциациите. Ще бъде поставен акцент върху това какви конкретни действия могат да бъдат предприети в съответните сфери запревенция, върху създаването на етични кодекси и насърчаване на подкрепата на (потенциалните и реалните) жертви чрез програми за корпоративна социална отговорност.

Международният форум ще бъде открит от Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Обединеното кралство в България и проф. Николай Проданов,заместник-министър на правосъдието и зам.- председател на Националната комисия.

В рамките на панелите ще бъде поставен фокус върху въздействието на трафика на хора с цел принудителен труд върху бизнеса и какви са част от съществуващитеметоди за устойчиви промени при разработването на политики за предотвратяване на престъплението. Основни говорители ще бъдат г-жа Невена Николова, основател на „Невена Котюр“, Баронеса Йънг от Хорнси, член на Камарата на лордовете в парламента на Обединеното кралство, г-жа Клара Скриванкова, експерт по бизнес и права на човека, представители на Монделийз България,Федерацията на независимите синдикални организации в леката промишленост към КНСБ, ASOS, The Body Shop, Международна организация на труда, Инициатива за етична търговия – Норвегия, Фондация Шива и др.