logo

Република България и Република Северна Македония подписаха Протокол за сътрудничество в областта на борбата срещу търговията с хора.


На 23.07.2019 г. Република България и Република Северна Македония подписаха Протокол за сътрудничество в областта на борбата срещу търговията с хора.

Вицепремиерът, министър на отбраната и председател на НКБТХ г-н Красимир Каракачанов каза след церемонията по подписването на документа в Охрид:

„Това е поредната крачка, поредното споразумение, които се подписват между Република България и Република Северна Македония. Трафикът на хора е една тема, за която европейските институции не само говорят, но и много вършат, защото това е едно от престъпленията спрямо личността.“

Протоколът предвижда сътрудничество за подкрепа и закрила на жертвите, обмен на опит, общи информационни и разяснителни кампании.

Вицепремиерът и министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония г-н Оливер Спасовски подчерта, че това е изключително важен документ.

Г-н Каракачанов изтъкна, че и правителството на г-н Зоран Заев, и правителството на г-н Бойко Борисов са направили за последните две години повече, отколкото всички останали правителства на двете страни за последните 20 години. Г-н Каракачанов бе категоричен, че в лицето на българското правителство Република Северна Македония има приятел, партньор и фактор, който ще подпомага желанието ѝ за европейска интеграция.

В българската делегация в Охрид участваха още заместник-министърът на правосъдието и заместник-председател на Националната комисия за борба с трафика на хора проф. Николай Проданов, г-жа Камелия Димитрова – секретар на Националната комисия, Н.Пр. Ангел Ангелов – посланик на Република България в Република Северна Македония.

По време на посещението бе проведена и среща с делегацията на Република Северна Македония, водена от г-н Оливер Спасовски – заместник министър-председател и министър на вътрешните работи. В нея бяха включени държавният секретар г-жа Магдалена Несторовска, г-н Сашо Тасевски – директор на Бюрото по обществена сигурност.