logo

18 октомври-Европейски ден за борба с трафика на хора


18 октомври - Европейски ден за борба с трафика на хора

„Не е за продан“

 

По повод отбелязването на 18 октомври 2014 г., Националната комисия за борба с трафика на хора започва национална информационна кампания, която стартира на 18 октомври и ще продължи до 10 декември – Световния ден за защита на човешките права. Кампанията се провежда съвместно с Местните комисии за борба с трафика на хора в Пловдив, Русе, Варна, Монтана, Пазарджик, Сливен, Бургас, Велико Търново и Благоевград. Планирани са редица събития, които ще отбележат Европейския ден за борба с трафика на хора в цялата страна. Гражданите, представителите на различни институции и неправителствени организации и медиите ще имат възможност да обсъдят проблемите, свързани с трафика на хора и превенцията му по време на открити дискусии, кръгли маси, безплатни прожекции, информационни форуми, брифинги и още много интересни събития в цялата страна, организирани по повод 18 октомври.

Отбелязването на Европейския ден за борба с трафика на хора през 2014 г. цели повишаване чувствителността на обществото към този феномен, водещ до сериозно нарушаване на основни човешки права и свободи. Инициативата е насочена към подобряване на разбирането за проблемите, свързани с трафика и мерките, които трябва да се предприемат за неговото противодействие, към стимулиране на младите хора да бъдат по-информирани, към ангажиране на гражданското общество, властите, институциите в ограничаване на престъплението трафик на хора.

18 октомври е Европейския ден за борба с трафика на хора. Обявен през 2007 г. по инициатива на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия, г-н Франко Фратини, за осма поредна година всички европейски страни отбелязват този ден, който е важна част от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция и борба с трафика на хора.